TCYK 40 år 1985-2025
Det ursprungliga syftet med att starta upp yrkesbevis inom trädgårdsanläggning och skötsel var samma som det är i dag.
Säkerställa att yrkesarbetarna inom yrkets olika delar har rätt kompetens i förhållande till de krav som ställs.
Att höja statusen på yrket och att ge yrkesarbetare papper på sitt yrkeskunnande är också något som ofta framförs som viktigt.
Det var viktigt för 40 år sedan och är lika viktigt idag och kommer att vara viktigt även i framtiden.
TCYK startade sin verksamhet med 10 st 80 timmars kurser där kompetenskraven arbetades in i själva kursplanen.
Målgruppen var yrkesarbetare som behövde befästa sina kunskaper och bygga på dom där det fans kompetensluckor.
Utbildningarna genomfördes framförallt på fyra trädgårdsskolor ( senare naturbruksskolor) Hvilan, Munkagård, Säbyholm och Nordvik.
Målsättningen från början var att det skulle bildas regionala kommittéer ( TRYK) med dessa skolor som bas och med samma parter som var representerade i den centrala yrkeskommitéen.
Från början var det Svenska lantarbetarförbundet ( idag kommunal) Svenska lantarbetsgivarförbundet ( idag Gröna arbetsgivare) STAF ( idag Trädgårdsanläggarna) och Fastigo som utgjorde TCYK.

Man lyckades inte få någon snurr på de regionala kommitéerna så dom försvann redan i slutet av 80 talet, men TCYK fortsatte sin verksamhet med representant för trädgårdsskolorna i sin styrelse.
TCYK:s 10 kortkurser blev ett begrepp. De blev en viktig del hos utbildningsanordnarna och deras uppdragsutbildningar.
Vi gick inom TCYK succesivt över till att koncentrera oss på att formulera kraven på kunskaper och färdigheter och lämnade till utbildningsanordnarnas att sätta ihop kurser utifrån målgruppernas olika förkunskaper och erfarenhet. Runt 1990 tog TCYK fram en validering mellan den tidens kursplaner inom gymnasieskolan och våra yrkesbevis. Detta för att får med de formella utbildningarna i yrkesbevisarbetet.
Vid sekelskiftet 2000 fick vi med Svenska Kyrkans arbetsgivarorganisation och SKKF och vi integrerade de yrkesbevis som kyrkogårds och begravningsverksamheten jobbat med parallellt, med TCYK:s yrkesbevis. Det var då vi fick yrkesbevis 11 och 12. Vid den tidpunkten anslöt också FSS ( stadsträdgårdsmästarna) och FSK ( kyrkogårdscheferna) 2008 lämnade Fastigo samarbetet och Sveriges allmännytta gick istället in som medlem i TCYK. LRF trädgård anslöt till TCYK och då fick vi också med yrkesbevisområdet för plantskolister.
2024 blev de kommunala bolagens arbetsgivarorganisation Sobona medlemmar och under 2025 blev Fastighetsanställdas förbund medlem och Fastigo kom glädjande nog tillbaka som medlem i TCYK 2025.
De olika yrkesbevisen för den enskilde yrkesarbetaren, noterades i en liten grön bok där TCYK:s godkända yrkesbedömare intygade kompetensen i enlighet med kunskapskraven som TCYK tagit fram och succesivt reviderade , remissbehandlade och beslutade. Det fanns också från början en möjlighet att samla sin yrkesbevis i ett så kallat grönt kort i formatet som de gamla körkorten. Senare fick vi till ett litet plastkort med det nya körkortsformatet. Idag har vi ersatt alla de fysiska korten och böckerna med digitala yrkesbevis som respektive yrkesarbetare kan ladda ner från vår hemsida.
2019 började vi att arbeta med valideringsmetoden OCN för yrkesbevis 1 och vi tog också fram ett instegsprogram för de som vill hitta en väg in i vår bransch- Utemiljö BAS. 2021 kom även yrkesbevis 4 med i OCN metoden och nu inför 2025 har vi tagit fram ett nytt instegsprogram som bygger på Utemiljö bas för de personer som vill göra insteg i kyrkogårds och begravningsverksamheten – GAPB ( grundläggande arbete på begravningsplats). Det som har gjort allt detta utvecklingsarbete möjligt, är att vi varje år från 2019 fått så kallade Främjandemedel från arbetsförmedlingen, där syftet med dessa bidrag är att göra det lättare för personer som står långt från arbetsmarknaden att hitta vägar till ett yrke i utemiljöbranschen.
Dom metoderna som är bra för personer som ska göra insteg i ett yrke, är också bra för personer som redan är i yrket och som lärt sig jobbet på jobbet, men saknar papper på sin kompetens.
Enkelt uttryckt skulle man kunna säga att OCN metoden ger en struktur på lärandet ute i fält, och kan också kopplas ihop med de formella utbildningarna på ett bra sätt.
TCYK:s verksamhet är i ständig rörelse och vi har jobbat med lite olika verktyg under våra 40 år men med samma målsättning:
Formulera relevanta kompetenskrav på yrkesarbetarna i utemiljöbranschen och erbjuda system för att följa upp kraven och utfärda yrkesbevis.
Vi har sedan starten för 40 år sedan utfärdat 16475 yrkesbevis inom våra 13 olika yrkesbevisområden och vi ser en ökad efterfrågan på våra yrkesbevis, så vi ser fram emot de kommande 40 åren!